Cultuur

De mensen in Andalusië zijn vriendelijk, behulpzaam en laconiek maar ook vitaal, ongetemd, trots en hartstochtelijk. Zij hebben nog veel gewoonten en gebruiken die diepgeworteld zitten in de cultuur. Zo is Andalusië de streek van de flamenco, een verzamelbegrip voor dans en zang uit Zuid-Spanje. Flamenco is bedoeld om de ziel te openen en alle gevoelens naar boven te laten komen. Op de verschillende feesten in de dorpen en steden kunt u de flamenco bewonderen. Het Katholieke geloof in Andalusië gaat gepaard met tradities en rituelen. Er zijn regelmatig processies ter ere van een heilige. De processies tijdens de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, vinden wij indrukwekkend om te zien en is zeker bijzonder om mee te maken.

De Andalusiërs hebben hun eigen eetgewoonten. Het ontbijt is eenvoudig en wordt veelal aan de bar gebruikt. Koffie met een geroosterd broodje met daarop olijfolie of een pasta van tomaten. Wie de voorkeur geeft aan een zoet ontbijt bestelt een portie churros (gefrituurd zoet en luchtig deeg). 
In Malaga, bij restaurant Aranda, vinden wij de churros heel lekker. Niet het diner maar de lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. In de kroegen en restaurantjes is het dan gezellig druk. Het diner wordt laat in de avond genuttigd. Gazpacho (koude soep) en paella zijn regionale specialiteiten. Aan het strand wordt volop vis gegeten bij de chirinquitos (strandtentjes). En natuurlijk horen tapas bij de cultuur. Allemaal op eigen wijze klaar gemaakt, koud en warm geserveerd. 
In Andalusië wordt veel bier gedronken, daarnaast wijn en natuurlijk sherry. Wij houden van het zomerse drankje tinto de verano, een mix van rode wijn met koolzuurhoudend water en citroen. Of rebojito, een mix van Manzanilla sherry met 7-up en blaadjes munt.

De levensstijl van Andalusiërs is modern en tegelijk ook nog heerlijk ouderwets; de ware Andalusische levenskunst!